PRIMARIA COMUNEI AGHIRESU

Judetul Cluj

EDUCATIE

    Invatamantul ne ofera date asupra gradului actual de culturalizare si alfabetizare (mai ales a populatiei tinere) si a conditiilor pentru pentru indeplinirea acestor deziderate, dar ofera si date asupra structurii populatiei pe grupe de varsta si a unor probleme aparute ca urmare a reformei din invatamant. Spre exemplu, din anul scolar 2001-2002 Scoala generala cu clasele I-IV din satul Arghis a fost inchisa din cauza numarului mic de elevi (sub 15). Cauza este imbatranirea populatiei din acest sat, dar desfintarea acestei scoli va creea probleme copiilor in urmarea unei forme de invatamant. Pentru acesti copii exista doua alternative: fie parcurg distante mari pana la o unitate de invatamant, lucru ce implica cheltuieli mari, de multe ori peste posibilitatile parintilor, fie renunta la scoala si muncesc alaturi de parinti in agricultura.
    Pentru ajutarea elevilor care sunt in situatia de a se deplasa intr-o alta localitate pentru continuarea studiilor (forma obligatorie) Primaria si Consiliul local le asigura un sprijin material, dar care acopera intr-o mica masura costurile de transport, astfel se inregistreaza in continuare cazuri de abandon scolar.
    Pentru comuna Aghiresu numarul maxim de unitati de invatamant (gradinite, unitati de invatamant primar si gimnazial, liceu), a fost atins in anul 1985 cand existau 19 unitati. Numarul lor a scazut la 15 in anul 1995, pentru ca in anul 2002 sa mai fie 9 unitati.In afara de Aghiresu si Aghiresu-Fabrici restul satelor care mai dispun de unitati de invatamant au comasate in aceeasi cladire gradinita cu scoala primara.

    Pe raza comunei Aghiresu functioneaza urmatoarele institutii de invatamant:
  • Aghiresu-Fabrici: Liceu teoretic (cls. I-XII) - Gradinita - 480 elevi
  • Aghiresu: Scoala generala (cls. I-VIII) - Gradinita -  152 elevi
  • Inucu: Scoala primara (cls. I-IV) cu gradinita - 15 elevi
  • Macau: Scoala primara (cls. I-IV) cu gradinita - 17 elevi
  • Bagara: Scoala primara (cls. I-IV) cu gradinita - 18 elevi
  • Leghia: Scoala primara (cls. I-IV) cu gradinita - 22 elevi
  • Ticu-Colonie: Scoala primara (cls. I-IV) cu gradinita - 21 elevi