PRIMARIA COMUNEI AGHIRESU

Judetul Cluj

TURISM

    Turismul este foarte putin reprezentat intre activitatile economice ale comunei. Cauza ar fi faptul ca acest areal geografic nu prezinta suficienta atractivitate ca peisaj, fiind concurat de apropierea Muntilor Apuseni. Totusi, teritoriul comunei ar putea fi valorificat din punct de vedere turistic mult mai mult, prin implicarea factorilor de decizie si punerea in valoare a obiectivelor turistice:

    Cabana Leghia - situata la altitudinea de 567 m, se afla pe paraul bailor, la 2 km sud de satul Leghia si la 1,7km de soseaua nationala DN 1. Ea a fost construita in toamna anului 1966 pe locul vechilor constructii ale bailor de la Leghia.

    Tabara Leghia - Pe acelasi teritoriu al fostelor bai Leghia s-a amenajat, in anul 1967, la cca. 100 m nord de cabana turistica, cea mai importanta tabara judeteana, avand o capacitate de 170 locuri pe serie. Tabara dispune de un pavilion central, sala de mese, club, bazin de inot, terenuri de sport etc.
    In afara importantei turistice, aceasta zona prezinta si o importanta balneara. Izvoarele sulfatate-calcice (cca. 11) au fost cunoscute si folosite in scopuri terapeutice inca din anul 1794 (conf. arhivei bisericii romano-catolice din Leghia).

    Baile Leghia - proprietatea bisericii romano-catolice, au cunoscut o dezvoltare maxima la sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului XX. Astfel, in anul 1900, baile dispuneau de mai multe pavilioane, insumand 40 de camere, un restaurant, 3 bazine in aer liber, instalatii pentru bai calde si namol etc. Namolul era adus in butoaie mari, cu carutele de la Stoboru (jud. Salaj), unde exista un important zacamant de turba si namol argilos turbicol, cu efecte terapeutice multilaterale. Dupa primul razboi mondial, baile au fost abandonate, iar pavilioanele existente au fost transformate in camine pentru orfanii de razboi. Din lipsa de intretinere si ca urmare a distrugerilor suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial, toate amenajarile s-au distrus.
    Un interes deosebit, pentru dezvoltarea turismului in zona prezinta valorificarea la un nivel superior a posibilitatilor de recreere si odihna pe care le ofera conditiile naturale de la Leghia. Credem ca ar fi necesar sa se faca cercetari asupra izvoarelor si sa se ia masuri pentru folosirea lor in scopuri terapeutice.

    In apropiere de Leghia se mai afla cateva obiective turistice interesante:
  • punctul turistic "Izvorul Crisului", aflat la cca. 3 km de cabana Leghia (pe poteca la 20 minute), pe DN Cluj-Oradea;
  • cheile Panicenilor, la cca. 4 km distanta, intre satul cu acelasi nume si valea Bedeciului;
  • culmea Risegului (747 m), din apropierea garii Stana, pe care inloreste spre sfarsitul lunii mai, tulichian (Daphne cneorum) si de pe care se dechide o splendida panorama spre Vladeasa si Muntii Gilaului. Tot aici, in apropierea garii se intalneste si frumoasa orhidee - papucul doamnai (Cipripediun calceolus);
  • din gara Stana, pe valea cu acelasi nume se afla si ruinele cetatii medievale a Almasului, din care se pastreaza o parte a turnului de veghe si cateva ziduri.
    Lacurile aparute intre haldele de steril ale exploatarii de nisipuri cuartoase si caolinoase, atrag un numar mare turisti mai ales la sfarsit de saptamana, desi nu dispun de nici o amenajare. Se impune o minima amenajare a acestora si exploatarea lor din punct de vedere turistic.
    In prezent, cu exceptia Cabanei Leghia si a Taberei pentru elevi Leghia, toate celelalte obiective turistice nu sunt puse in valoare si nici nu sunt incluse in traseele turistice, deoarece infrastructura de transport nu permite un acces usor spre aceste obiective.